GULAI TEMPOYAK IKAN PATIN









GULAI TEMPOYAK





Bahan-Bahan :


*Ikan (dibersih dan dipotong ketul2)
*Tempoyak (ikut cita rasa. . kalau nak kuat rasa dan pekat guna banyak about 5
sudu besar)
*Cili basah/api (ikut kepedasan anda.. kalau suka pedas tambah cili)
*Timun (separuh) - di buang biji dan dipotong dan dipotong panjang panjang macam
buat gulai acar ikan.
*Bawang merah
*Garam
*Gula
*Serai - 2 batang atau mengikut citarasa.




Cara-cara :


1. Tumbuk cili, bawang merah hingga lumat. Kemudia masuk kan serai dan titik bersama-sama dengan cili dan bawang tadi.
2. Tempoyak di isi di dalam mangkuk yang agak besar dan gaul2 hingga hancur. Tapis agak2 ketulan2 yang tidak pecah dapat di asing.
3. Masukkan ikan kedalam periuk.
4. Masukkan air tempoyak kedalam periuk ( kepada yang sukakan santan )
5. MasUkkan bahan yang ditumbuk kedalam periuk.
6. Letak periuk diatas api untuk dimasak.
7. Masukkan garam dan gula mengikut citarasa. Jika tempoyak agak masak, tambahkan gula untuk mengurangkan rasa masam

sayang dari hati.. tak sayang pergi mati.hihi gurau

0 comments:

copyright@tamanseribubunga.blogspot.com/hak milik peribadi