kek lapis longan




RAMUAN

*3 biji telur
*1/3 cawan (70g) gula kastor
*1 camca teh esen vanila
*1 cawan (100g) tepung naik sendiri
*1/3 cawan mentega cair

UNTUK LAPISAN AGAR AGAR
*15g agar agar
*1 1/2 cawan (300ml) ir sirap buah longan=campurkan dengan air untuk mendapatkan 2 cawan
*2 camca besr gula
*1 x 250ml susu NESTLE (biasa)
*beberapa titis pewarna makanan merah
*1 tin longan, toskan

UNTUK KEK
*panaskan ketuhar hingga bersuhu 180 darjah celcius
*enjut telur dengan gula hingga pekat dan kembang
*kaup balikkan tepung dan mentega cair
*tuangkan adunan ke dalam acuan dan bakar selama 20 minit atau sehingga kek masak
*sejukkan di atas redai kuih

UNTUK AGAR AGAR
*masak agar agar dalam campuran sirap di atas api yang sederhana
*masukkan gula dan masak hingga larut
*ketepikan dari api dan masakkan susu NESTLE
*tapis adunan dan bahagi kepada 2 bahagian yang sama
*satu bahagian  dibiarkan dengan warna asalnya

MENYIAPKAN KEK
*susun buah longan di  sekeliling acuan kek
*senduk agar agar berwarna kemerahan ke atas longan, sejukkan hingga hampir beku
*gores di permukaan agar agar dengan garpu dan masukkan agar agar berwarna asal
*bila agar agar hampir pekat, letakkan kek ke atas agar agar untuk mendapat 2 lapisan melekat bila beku
*keluarkan agar agar ke atas pinggan hidangan
*hias dengan baki buah longan di atas lapisan kemerahan
*potong dan hidangkan

PANDUAN
*jika suka, sejukkan kek dalam peti sejuk dan hidangkan sejuk



SELAMAT MENCUBA!!





sayang dari hati.. tak sayang pergi mati.hihi gurau

0 comments:

copyright@tamanseribubunga.blogspot.com/hak milik peribadi