
RAMUAN
*6 ekor ketam saiz sederahana
*2 biji tomato, dihiris
*1/4 nenas (dipotong dadu)
*10 biji cili padi (ditumbuk kasar)
BAHAN UNTUK DIKISAR
*2 biji bawang merah besar
*4 ulas bawang putih
*2 inci halia
*2 sudu udang kering (direndam)
BAHAN PERASA
*4 sudu besar sos cili
*4 sudu besar sos tomato
*3 sudu besar sos tiram
*1 sudu besar gula
*3 sudu besar cuka
*1/2 cawan air
*garam secukup rasa
(campur bersama)
HIASAN
*daun ketumbar
*tomato, dihiris
KAEDAH
1. panaskan 4 sudu besar minyak, tumis bahan dikisar sehingga harum. tambah cili padi dan bahan perasa yang dicampurkan. masak sehingga didih
2. tambahkan ketam dan gaul. tutp periuk dan masak selama 3 minit atau sehingga ketam masak. masukkan nenas dan tomato
3. bila ia mula mendidih, tutup api
SELAMAT MENCUBA!!
0 comments:
Catat Ulasan