cincalok kukus asam







RAMUAN

BAHAN A
*500 garam ayam tanpa tulang dipotong
*5 bawang merah kecil. dihiris halus
*3 biji cili padi

BAHAN B
*2 1/2 sudu besar cincalok
*2 sudu teh gula
*1/2 sudu teh lada putih/ hitam
*1/2 sudu teh kicap cair
*1 sudu minyak zaitun (kalau ade)

BAHAN C
*1 sudu besar tepung jagung
*4 sudu besar air

HIASAN
*bawang, dipotong halus
*limau

KAEDAH

1. masukkan bahan A bersama bahan B dalam mangkuk besar

2. masukkan bahan c dan gaul rata. sapu sedikit mentega di muka pinggan dan masukkan ayam yang digaul tadi. pastikan pinggan yang sesuai untuk distim sahaja yang digunakan.

3. panaskan air dalam kuali untuk mengukus ayam pada suhu tinggi selama 10 minit

4. hias dengan bawang dan limau. sajikan panas


SELAMAT MENCUBA!!!



sayang dari hati.. tak sayang pergi mati.hihi gurau

0 comments:

copyright@tamanseribubunga.blogspot.com/hak milik peribadi