RAMUAN
BAHAN A
*500 garam ayam tanpa tulang dipotong
*5 bawang merah kecil. dihiris halus
*3 biji cili padi
BAHAN B
*2 1/2 sudu besar cincalok
*2 sudu teh gula
*1/2 sudu teh lada putih/ hitam
*1/2 sudu teh kicap cair
*1 sudu minyak zaitun (kalau ade)
BAHAN C
*1 sudu besar tepung jagung
*4 sudu besar air
HIASAN
*bawang, dipotong halus
*limau
KAEDAH
1. masukkan bahan A bersama bahan B dalam mangkuk besar
2. masukkan bahan c dan gaul rata. sapu sedikit mentega di muka pinggan dan masukkan ayam yang digaul tadi. pastikan pinggan yang sesuai untuk distim sahaja yang digunakan.
3. panaskan air dalam kuali untuk mengukus ayam pada suhu tinggi selama 10 minit
4. hias dengan bawang dan limau. sajikan panas
SELAMAT MENCUBA!!!
0 comments:
Catat Ulasan